5.11.2024

FİLİSTİN’E ÖZGÜRLÜK, İSRAİL’E BOYKOT

Fotoğraflar ve haber: Meltem Ulusoy Haberi Oku

  • Fotoğraf: Meltem Ulusoy
  • Fotoğraf: Meltem Ulusoy
  • Fotoğraf: Meltem Ulusoy
  • Fotoğraf: Meltem Ulusoy
  • Fotoğraf: Meltem Ulusoy
  • Fotoğraf: Meltem Ulusoy
  • Fotoğraf: Meltem Ulusoy
  • Fotoğraf: Meltem Ulusoy

"Filistin İçin İsrail'e Karşı Boykot Girişimi"nin çağrısıyla Tünel'de bir araya gelen yüzlerce kişi İsrail işgal güçlerinin Gazze'ye ve Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etti.

Filistin Halk kurtuluş Cephesi (FHKC) sempatizanları ve sosyalist örgütlerin de destek olduğu yürüyüşte, "Artık yeter! İsrail'le askeri, ekonomik, kültürel ve akademik ilişkiler kesilsin" yazılı pankart ile İsrail saldırganlığını ve AKP'yi protesto eden, Filistin ve Rojava'da süren direnişle dayanışmaya çağıran dövizler taşındı.

Kitle Arapça, Türkçe, İngilizce sloganlarla Galatasaray Meydanı'na doğru yürüdü. Burada Boykot Girişimi adına açıklama yapan Ayşe Düzkan, bir aydır, İsrail apartheid devletinin işgali altındaki Batı Şeria'ya baskınlarla devam eden saldırıların gün geçtikçe şiddetlendiğini, son bir haftada çoğu çocuk ve kadın 166 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini, 1086'sının yaralandığını belirtti.

2009'da 1400 Filistinlinin öldürüldüğü ve 5 binden fazlasının yaralandığı, 2012'de 177 Filistinlinin öldürüldüğü ve 1300'ünden fazla yaralandığı söyleyen Düzkan, geçtiğimiz haftalarda 15 AB ülkesi İsrail yerleşim bölgeleri ile ticari faaliyetlerini yasaklamaya doğru giderken, Türkiye İsrail ile ticaret hacmini katlayarak devam ettiğini, 2009'den bu yana Türkiye İsrail ticaret hacmi 5 milyar dolara ulaşarak ikiye katlandığını vurguladı.

Ayşe Düzkan, "Filistin İçin İsrail'e Karşı Boykot Girişimi" adına Türkiye-İsrail ekonomik, diplomatik, askeri ve kültürel ilişkilerinin tamamen kesilmesi talebinde bulunarak, "Filistin halkına karşı saldırganlığının durması için, Gazze ablukasının kaldırılması için, İsrail ırkçılığını durdurmak için, Filistinli mültecilerin yurtlarına geri dönmesi için, Batı Şeria ve Gazze'nin işgaline son vermek için, İsrail vatandaşı Filistinlilere uygulanan ırk ayrımcılığına son vermek için, Filistin ulusunun kendi kaderini tayini için, İsrail ile tüm askeri, ticari, diplomatik, akademik, kültürel ilişkilere son verilsin!" dedi.

Boykot Girişimi

2009'da yüzün üzerinde emek örgütü ve sosyalist kurumun katılımıyla çalışmalarına başlayan Filistin İçin İsrail'e Karşı Boykot Girişimi, İsrail saldırganlığının ancak 1990'larda ırkçı Güney Afrika rejimine uygulanan türden bir uluslar arası boykot hareketiyle engellenebileceğini savunan Uluslararası BDS (Boykot, Yaptırım, Yatırımların Geri Çekilmesi) hareketinin Türkiye ayağını örgütlüyor.