21.10.2024

“Tek Hat Açık Kalmalıydı”

Yazı ve Fotoğraflar: Nalan İlhan Haberi Oku

  • Son seferini geçtiğimiz günlerde yapan Adapazarı Ekspresi, günde yaklaşık 12 bin kişiyi taşıyordu.
  • Kapatılan hat, Adapazarı'ndan aktarma yapmaksızın Haydarpaşa'ya ulaşan yolcular için kolaylık sağlıyordu.
  • ‘Çevre dostu’ otobüslere rağmen eklenen tüm karayolları seferleri, demiryolu ile ulaşımdan daha fazla çevre kirliliğine neden oluyor.
  • Aktarmaların ulaşım giderlerini arttırması pek çok kişinin işini bırakmasına veya taşınmak zorunda kalmasına neden oluyor.
  • Aktarmalar ve kara yolu trafiği nedeniyle uzayan yol süreleri yolcuları bıktırıyor.
  • Kapatılan hatlardan en çok öğrenciler, işçiler ve memurlar etkilendi.
  • Tuzla'daki işine daha önce demiryolu ile ulaşan Hasan Uğur, ulaşım giderlerinin artmasından rahatsız olduğunu söyledi.
  • Seferleri durdurulacak banliyö trenleri son yolcularını taşıyor.
  • Durdurulan seferler ilk olarak sözleşmesiz çalışanları etkiledi.
  • Yolcular otobüslerde yolcular tıka basa bir halde ayakta uzun süreli yolculuk yapıyor.
  • Babası makinist olan Selim Emre Eroğlu ise, babasının başka hata atandığını fakat işten çıkarılan diğerlerinin ise mağdur olduğuna dikkat çekti.
  • Hatların kapatılması çeşitli eylemlerle protesto ediliyor.

Son istasyon Haydarpaşa Garı’na gelen ana hat trenlerinden Boğaziçi ve İç Anadolu Mavi Ekspresleri dışındakileri yol çalışmaları nedeniyle durduran TCDD, 31 Ocak'ta son seferini yapan ve günde yaklaşık 12 bin yolcuyu taşıyan Adapazarı Ekspresi'nden sonra, banliyö tren hatlarını da yakın bir zamanda kademeli olarak uzun süreli kaldıracağını açıkladı. Bu hatları kullanan yaklaşık 70 bin kişi de, çalışmalar süresince karayollarını kullanmak zorunda.

“Ulaşım harcamaları arttı”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin mağdur öğrenci ve çalışanlara yönelik başlattığı otobüs seferleri, tren hattına paralel güzergâhta ilerleyerek Tuzla İçmeler Tren Garı’na kadar yaklaşıyor. Buradan yolcular banliyölere aktarma yaparak yollarına devam ediyorlar. Adapazarı Ekspresi’ni kullanarak bir seferle Haydarpaşa Garı’na ulaşan demiryolu kullanıcılarının ise, bu koşullarda önce Adapazarı’ndan Kocaeli’ne geçmeleri gerekiyor. Bu kadar aktarma ve aktarmalarla artan ulaşım harcamaları, çoğunluğu öğrenci, işçi ve memurlardan oluşan yolcuları zor durumda bırakıyor. Adapazarı Ekspresi ile 22 yıldır Derince-Tuzla demiryolu üzerinden ulaşımını sağlayan Hasan Uğur , günlük ulaşım harcamasının 1,5 katına çıkmasından ve sabah işe geliş saatlerinde tıka basa dolu otobüsleri kullanmaktan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

“Çevre Dostu” otobüsler yetmeyince…

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı’nın çevre dostu olarak tanıttığı doğalgazlı otobüsler, demiryoluyla taşınan yolcu sayısının ancak yarısı kadar yolcu taşıyabiliyor. Bu otobüsleri tercih etmeyen öğrenci ve memurlar çareyi özel servis ayarlamakta bulmuş. Yolcuların önemli bir kısmı da sefer sayısı iki katına çıktığı halde tam dolulukla çalışan şehirlerarası otobüsleri tercih ediyor. Kapatılan hattın tıka basa çalışan 'çevre dostu' belediye otobüslerini kullanmayan yarısının geri kalan kısmını ise artan ulaşım maaliyetini karşılayamacak durumda olan ve ya işini bırakmış ya da taşınmış olan işçiler. Belediye ve şehirlerarası otobüs işletmeleri ile karayollarına eklenen 300 seferin, hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgede neden olacağı çevre kirliliğine ise belediyeden yorum gelmedi.

Devlet Demiryolları çalışanları da kaygılı

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), sözleşmeli çalışan 600 ve bir o kadar da taşeron firma çalışanının kapatılan hatlardan ve durdurulan seferlerden etkilendiğini açıkladı. Makinistlerin bir bölümü çalışan hatlara aktarılırken, kalanların durumunun banliyö seferleri de durduktan sonra ne olacağı belirsiz. Selim Emre Eroğlu, yeni düzenleme ile 23 senelik makinist olan babasının artık Alpullu’da çalıştığını, şimdiden yüzden fazla kişinin çıkarıldığını söylüyor. Banliyölerin durdurulmasıyla işten çıkarılanların sayısı artacağı öngörülüyor.

“Tek hat tren seferleri uygun değildir!”

Aktarmalar nedeniyle uzayan yollar, ulaşım ücretlerindeki artışlar nedeniyle demiryolunun özellikle işe gidiş geliş saatlerinde tek hat üzerinden açık tutulmasının, halkın ulaşımdan yararlanma hakkı olduğunu savunan BTS’nin talebine TCDD’nin basın açıklamasında “Hızlı Tren Projesi’nin tamamlanma süresi ve maliyetler açısından uygun değildir” yanıtı geldi. Bu çalışmaların demiryollarının özelleştirilmesinin ilk adımı olduğunu belirten BTS, faturanın demiryolu çalışanlarına ve yolculara kesildiğini, hızlı tren projesinin halkı mağdur etmeyecek alternatiflerle planlanmasını istediklerini aktardı. Hava kirliliğinin en yoğun olduğu, kanser vadisini de kapsayan İstanbul-Adapazarı arası bölgede trafik, kirletici kaynakları arasında ilk sıralardadır. Bu nedenle demiryollarının yenilenmesi çalışmalarında, karayollarına eklenen seferlerin neden olacağı çevre kirliliğinin yükünü azaltacak “tek hat üzerinden demiryolu kullanımı” en çözüm odaklı alternatif olarak görünüyor.  BTS, hattın kapatılmasına yönelik TCDD’ye açtığı “yürütmenin durdurulması ve iptali” davası ile de hukuki düzleme taşıdığı hak mücadelesine devam ediyor.