23.04.2024

ÜNİFOTOFEST

Yazı ve Fotoğraflar: Jivan Güner Haberi Oku

  • Festival Kadıköy İskele Meydanda yapılan yürüyüşle başladı.
  • İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi’nde ‘Antika Pazarı’ adlı serginin açılışı yapıldı.
  • Kadıköy Fotoğraf Merkezinde yapılan açılıştan.
  • .
  • Kazim Koyuncu Kultur Merkezindeki serginin acilisindan...
  • Festival danismani Yucel Tunca acilis yuruyusunde...

İstanbul merkezli, üniversiteli gençler tarafından düzenlenen fotoğraf festivali, kampüs dışına taşan üretimlerini sergiledi. Kadıköy İskele Meydan'da bir araya gelen ve ellerinde sergilenen çalışmalardan fotoğraflar taşıyan gençler, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi, İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi ve Kadıköy Fotoğraf Merkezi'ndeki sergilerin açılışı ardından, Taksim-Galata arasında Cafe Mitanni, Tünel Meydanı, Genç Fotoğraf İnisiyatifi açılışları ile devam etti.

‘Değişim' temasıyla yola çıkan festival programı kabul günleri, fotoğraf gösterileri, söyleşiler, panel ve forumlarla devam ediyor. "Değişimi" kavramsal düzeyde ve nesneler dünyasının somutluğunda; bireydeki ve toplumdaki karşılıklarıyla; Cemil Meriç'in "Çürüme de bir değişimdir; lakin gelişim değildir" sözünü akılda tutarak tartışıyor. 7 ayrı mekanda 19 serginin yer aldığı festivalde; Türkiye'den Anadolu Üniversitesi, Aydın Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinin yanı sıra Kıbrıs'tan Atatürk Öğretmen Akademisi ve Yakın Doğu Üniversitesi, İspanya'dan Sevilla Sanatsal Fotoğraf Akademisi öğrencilerinin çalışmaları sergileniyor.

Statik eğitim sistemine karşı "festival"

Festivalin koordinasyonu da üniversiteli öğrenciler ve Galata Fotoğrafhanesi Kurucularından Yücel Tunca danışmanlığında gerçekleşirken, festival koordinatörlerinden Marmara Üniversitesi 2. sınıf öğrencisi Sinan Targay, sosyal medya üzerinden ‘Türkiye Fotoğraf Öğrencileri Birliği' adlı bir grup kurarak başladıklarını ve Türkiye'nin her yerine ulaşmaya çalıştıklarına dikkat çekti. Öğrencilerin çoğunun okullarında verilen eğitimlerden yakındığına işaret eden Targay, "Bize statükonun dayatması olarak, hep bir şekilcilik dayatılıyor. Farklı bir şey sunulduğunda ise ya kötü öğrenci oluyorsun ya da ‘sen bu işi bilmiyorsun' tarzında yaklaşılıyor," dedi. Bu festivalin hocaların dahilinde yapılmadığını vurgulayan Targay, "Okullarda yapımıyoruz, hocaların eleme sistemini dahil etmiyoruz. Biz verilen eğitimi de hocalarımızı da eleştiriyoruz" şeklinde konuştu. Targay, farklı toplum ve kültürlerdeki gençler arasında diyaloğun fotoğraf aracılığı ile geliştirilmesi hedeflediklerini dile getirirken festivalin yeni olmasından kaynaklı, İstanbul merkezli yapıldığını fakat ileriki yıllarda bunun tüm illere yaygınlaştırmayı düşündüklerini ifade etti. Sinan Targay, festivali hazırlama sürecine ilişkin, kollektif üretimin ve tüm önyargılara karşın sorgulamanın önemini göstermesi açısından da önemli olduğunu belirtti.

27 Mayıs'ta sonlanacak olan festivalin programına ise www.unifotofest.org adresinden ulaşılabilir.